Een goed aangelegd terras in beton is een sieraad voor je tuin. Niks is immers prettiger o, zo gauw het weer het toelaat, te genieten van een prachtig aangelegde tuin, vanaf je eigen terras. Het nadeel van veel tuinen is echter dat het een hele uitdaging kan zijn om een terras mooi recht af te werken zonder storende, ongewilde hoogte verschillen.

Gepolierd beton is in dat soort gevallen een veelgebruikte oplossing, welke perfect kan aansluiten bij de vormgeving van je tuin. De flexibele toepassingsmogelijkheden zorgen ervoor dat dit materiaal steeds vaker wordt toegepast bij het aanleggen van het terras.

Traditionele materialen versus polybeton

Als je denkt aan het aanleggen van een (nieuw) dan zal je snel geneigd zijn om te denken aan de traditionele materialen zoals klinkers, tegels en hout. Ook al zijn deze materialen in bepaalde mate verantwoordelijk voor een vertrouwde sfeer, er kleven ook nadelen aan dergelijke materialen. Zo ben je snel beperkt in de vormgeving en ben je vaak in grote mate afhankelijk van de vorm van die materialen.

Een alternatief hiervoor is gepolierd beton. Doordat dit polybeton zeer flexibel is ontstaan nieuwe mogelijkheden om creatief om te gaan met de beschikbare ruimte terwijl je niet wordt gehinderd door traditionele beperkingen. De voordelen van het gebruik van polybeton zijn zeer ruim terwijl de nadelen minimaal zijn.

Naadloos, vlak en strak

Het grootste voordeel van een terras in polybeton is de naadloze afwerking. In feite bepaalt de omvang van het terras het eindresultaat en niet het materiaal. De productie van een terras van polybeton kan volledig op maat geschieden. Het terras wordt als het ware ‘gegoten’ waardoor hoogte verschillen geen belemmering vormen.

Doordat het terras een grote vlakte is hoef je ook geen rekening te houden met onkruid tussen de tegels, er zijn immers geen naden waar onkruid kan groeien. Ook de afwatering is perfect te garanderen.

Maatwerk is altijd mogelijk

Hoe groot je het terras ook wilt hebben, jouw wens is het uitgangspunt, of het nu gaat om een klein terras van 16 vierkante meter of een imposant geheel van 80 vierkante meter, de enigste begrenzing is de omvang van de oppervlakte en je eigen creativiteit.

Wil je bijvoorbeeld een tegellook hebben dan kunnen er namaak voegen ingeslepen worden, zo bepaal je zelf de uitstraling van je terras. Ook het variëren in kleur behoort tot de mogelijkheden.

Ruime afwerkingsmogelijkheden

Wil je een ruw oppervlakte op juist extra glad? Nagenoeg alle coatingen zijn mogelijk, net als het afwerkingsniveau. Wil je op een later tijdstip liever een andere afwerking dan is dit in veel gevallen mogelijk. Zo wordt jouw terras ook echt jouw terras.

Het enigste nadeel: vakmanschap is vereist

Voor het aanleggen van elk terras geldt nog steeds de stelregel dat het ouderwetse vakmanschap het uiteindelijke resultaat bepaalt. Ook voor het aanleggen van een terras van polybeton is vakmanschap vereist.

Door het ondeskundig gebruik van polybeton kan het uiteindelijke resultaat tegenvallen. Zo bestaat de kans dat de afwatering niet goed is verzorgd, of de afwerking. Het zijn juist deze nadelen die het noodzakelijk maken om de juiste informatie in te winnen zodat je zeker weet dat jouw terras niet alleen mooi wordt opgeleverd, maar juist bijdraagt ook een kwalitatief goede en sfeervolle tuin.

Niet enkel voor buiten

Polybeton is niet enkel populair buitenshuis voor het terras of de oprit. Meer en meer zie je het ook binnen terugkomen. Gepolierd beton wordt nu vaker gebruikt in keukens, badkamers, woonkamers, garages, … vanwege de vele voordelen ervan.