Dat niemand zit te wachten op een onverwachte verhoging van zijn of haar stookkosten mag logisch zijn. Wat echter minder bekend is zijn de mogelijkheden om via een goede dakisolatie de stookkosten naar beneden te brengen.

Niet elke vorm van dakisolatie is echter hetzelfde en niet elk dak leent zich voor een standaardmethode van dakisolatie.

Van binnenuit isoleren of van buitenaf

In principe begint een goede dakisolatie met de vraag hoe het dak geïsoleerd moet worden: vanbinnen of van buitenaf. In de eerste instantie ben je wellicht geneigd om te denken dat isolatie van binnenuit het meest effectief is, de warmte stijgt immers dus als je het traject kunt inkorten la je de kortste slag. Dat zou je denken, de praktijk is echter anders.

Als je het dak van een bestaande woning wilt isoleren is isolatie van buitenaf beter omdat je daardoor het energieverbruik minder vatbaar maakt voor temperatuurschommelingen.

Het nadeel bij een bestaande woning is dat de dak bekleding zal moeten worden verwijderd om de isolatielaag aan te brengen, dit zorgt voor een extra kostenpost waar je wellicht niet op zit te wachten.

Laat je voor een dergelijke keus dus goed informeren omtrent het haalbare rendement. Op die manier kan je een goed overweging maken. Andere zaken die van belang zijn houden verband met de constructie van het dak:

Isolatieplaten, glaswol of purschuim

Naast het type dak is ook de wijze van isolatie van belang. Dit heeft niet alleen invloed op de effectiviteit van de isolatie, het zal ook de uiteindelijke prijs beïnvloeden. In grote lijnen kunnen we de volgende vormen van dakisolatie onderscheiden:

  • Isolatieplaten
  • Glaswol
  • PUR Schuim

In de regel bieden isolatieplaten de hoogste mate van efficiency. De betere isolatiewaarde zorgt ervoor dat de beschikbare ruimte minder van belang is.

Het nadeel is echter wel dat niet elke plek optimaal geïsoleerd kan worden. Isolatieplaten kunnen wel op maat gesneden worden waardoor de plaatsing zeer snel kan verlopen.

Glaswol heeft in vergelijking met isolatieplaten ook nog een ander voordeel: geluidsisolatie, geluiden van buitenaf zullen dus minder hoorbaar zijn.

Dakisolatie door middel van Purschuim wordt vaak toegepast bij renovatieprojecten. Het voordeel is dat alle gaten en kieren perfect te isoleren zijn.

Het grootste nadeel is de verwerkingstijd, het kan aanzienlijk lang duren voor het schuim is uitgehard en de ruimte dus afgewerkt kan worden.