Comfortabel wonen is voor iedereen weer verschillend. De een vertaalt dat graag in meer ruimte, terwijl de ander het liever definieert als meer luxe in en rond de woning. Een privé zwembad is voor veel mensen dan ook het summum van comfort. En uiteraard is er weinig tegenin te brengen om een eigen zwembad als een vorm van luxe te zien. Ga je voor een zwembad? Kies dan voor een zwembad met een warmtepomp installatie.

Een eigen zwembad goed onderhouden is echter wel een absolute voorwaarde om optimaal te kunnen genieten van die luxe. Een van de belangrijkste onderdelen is dan ook de warmtepomp voor je zwembad. Niemand vindt het immers aangenaam om in een koud zwembad te duiken. Er zijn echter verschillende warmtepompen verkrijgbaar, variërend van eenvoudig tot zeer uitgebreid. De vraag is dan ook welk type warmtepomp geschikt is oor jouw zwembad.

Het zwembadwater efficiënt verwarmen

Het primaire doel van een warmtepomp is het water op een verantwoorde manier te verwarmen zodat er een constante, aangename temperatuur wordt bereikt. Uiteraard is het mogelijk om het water van het zwembad op alternatieve manieren te verwarmen, de praktijk bewijst echter dat het gebruik van een warmtepomp het meest efficiënt is.

Om die efficiency zo hoog mogelijk te houden is het wel noodzakelijk om een aantal zaken goed te onthouden bij het gebruik van een warmtepomp.

20% energie en 80% buitenlucht

Het principe van de warmtepomp is simpel: gebruik de buitenlucht om het water te verwarmen. De waterpomp gebruikt dus de aanwezige energie om het water te verwarmen. Als de omgevingstemperatuur dus al aan de warme kant is zal de warmtepomp minder energie nodig hebben om zijn werk te doen.

Een lagere temperatuur zorgt derhalve voor een hoger energieverbruik. Het is dus aan te raden om een warmtepomp pas te gebruiken bij een temperatuur van 15 graden Celsius of hoger. Het rendement van de warmtepomp is dus direct afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Hoe bereken je de verwarmingscapaciteit

Voor een optimaal verwarmd zwembad is het wenselijk om de gewenste verwarmingscapaciteit te weten. Dit kan je eenvoudig berekenen door de inhoud van je zwembad te delen door vier, je hebt namelijk1 kW warmte nodig om 4m3 water te verwarmen.

Een zwembad met een inhoud van 40 m3 kan dus volstaan met een warmtepomp die maximaal 10Kw kan genereren.

Inverter warmtepompen versus normale warmtepompen.

Je zwembadwater verwarmen als het niet nodig is zal makkelijk kunnen resulteren in een energierekening die hoger is dan noodzakelijk. Door te kiezen voor een inverter warmtepomp zorg je ervoor dat het water alleen dán wordt verwarmd wanneer het wenselijk is.

Een normale waterpomp daarentegen draait altijd op vol vermogen. Zonde van de gebruikte energie dus.

Benieuwd naar de prijs voor een warmtepomp? Daar vertellen we je binnenkort meer over. De prijzen liggen uiteraard best hoog. Maar geloof ons, een warmtepomp heb je in enkele jaren sowieso terugverdiend.