Onderhoud verwarmingsketel gasketel mazoutketelHet regelmatig onderhoud van je centrale verwarmingsketel is in België verplicht. Door deze verplichte onderhoudsbeurt ben je niet alleen zeker van een veilige werking van je gasketel, je bent ook zeker van een zo optimaal mogelijk rendement. Door je huis te verwarmen met een goed onderhouden gasketel verbruik je niet alleen een stuk minder energie het vermindert bovendien de mogelijkheid op mankementen en storingen.

Hoe zit dat met die wettelijke verplichting?

De Vlaamse overheid heeft bepaald dat het onderhoud van het centrale verwarmingstoestel in uw woning of bedrijf een verplichting is. Voor centrale stooktoestellen die werken op zowel aardgas, butaan als propaan geldt dat deze iedere twee jaar aan een onderhoudsbeurt onderworpen dienen te worden. Als standaard regel geldt dat je als gebruiker van de gasketel verantwoordelijk bent voor het verplichte onderhoud.

De onderhoudsregels gelden voor centrale gasketels en stooktoestellen, waarbij je rekening moet houden dat een standaard onderhoudsbeurt bestaat uit:

 • Controle van de algemene staat van de gasketel.
 • Schoonmaken en controleren van de schoorsteen c.q. het rookgasafvoerkanaal.
 • Controle van de verbranding.
 • Controle van de mate van aanwezige verluchting op de plaats waar de gasketel is gemonteerd en de aanvoer van verbrandingslucht.

Onderhoud gasketel

De onderhoudsprocedure verder toegelicht

Als vanzelfsprekend zijn de onderhoudsverplichtingen van een gasketel afhankelijk van onder meer het soort gas waarmee je de woning verwarmt en het vermogen, kW, dat de gasketel heeft. Voor gasketels met een vermogen dat groter is dan 20 kW en die gestookt worden op aardgas, butaan of propaan zijn de volgende zaken van belang:

 • Het tweejaarlijks onderhoud is bij wet verplicht voor iedereen.
 • Je moet het onderhoud uit laten voeren door een erkende technicus die zich gespecialiseerd heeft in gasvormige brandstoffen.
 • Als bewijs van onderhoud en goedkeuring ontvang je na iedere controle een zogenaamd reinigings- en verbrandingsattest.
 • Hierop worden standaard de naam van de controleur welke de werkzaamheden heeft uitgevoerd vermeld. Dit evenals het erkenningsnummer en de handtekening van de betreffende controleur.
 • De Vlaamse overheid en dan in het bijzonder het departement Leefmilieu, Natuur en Energie heeft een website ontworpen waar je alle informatie vind waar je gasketel op het gebied van verbrandingswaarden aan dient te voldoen.
 • Ben je huurder van een woning? Zorg dan dat je een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest aan de eigenaar van de woning overhandigt.
 • Je bent verplicht om tenminste de twee meest recente attesten te bewaren.

Wat met het onderhoud van gasketels die ouder zijn dan 5 jaar

Verplichtingen GasketelHeb je een gasketel die ouder is dan 5 jaar en heeft deze een vermogen van 20 kW of meer dan is het bovendien verplicht om regelmatig een zogenaamde verwarmingsaudit uit te laten voeren. Dit is een meer grondig onderzoek van je verwarmingsinstallatie.

De controleur zal ook kijken naar het rendement dat je gasketel levert en tegelijkertijd adviseren of het vermogen dat de ketel heeft past bij de omvang en inhoud van je woning. De verwarmingsaudit is verplicht voor centrale gasketels die je gebruikt voor de verwarming van je woning. Als eigenaar van een woning ligt de verplichting hiervoor uiteraard bij jezelf. Huur je een woning? Dan dient de verhuurder er voor te zorgen dat de audit tijdig wordt uitgevoerd.

Voor gasketels met een vermogen van 20 kW tot 100 kW geldt dat de eerste audit plaats moet vinden met de eerste reguliere onderhoudsbeurt nadat je gasketel 5 jaar is geworden. Vervolgens laat je de audit iedere 5 jaar door een erkende controleur, met als specialisatie gasvormige brandstoffen uitvoeren.

Kosten van gasketel onderhoud

Het verdient de aanbeveling om voor het onderhoud van je gasketel een zogenaamd onderhoudscontract af te sluiten. Hierbij verzeker je jezelf ervan dat je installatie altijd optimaal werkt en een goed rendement heeft. Bovendien is het onderhoud goedkoper dan wanneer je voor iedere onderhoudsbeurt een aparte afspraak maakt. In een onderhoudscontract kun je verschillende extra’s meenemen. Let bij het afsluiten van zo’n contract wel altijd even op de volgende zaken:

 • De looptijd
 • De betaalmogelijkheden die je hebt (maandelijkse factuur, domiciliëring)
 • Betreft het contract onderhoud aan sec de ketel of de complete cv-installatie
 • Kun je een beroep doen op een monteur in geval van een storing
 • Zijn eventuele wisselstukken bij de prijs inbegrepen
 • Is het mogelijk om contact op te nemen bij problemen aan je gasketel tijdens de avonduren en/of in het weekend

Door goed te vergelijken kom je altijd uit bij de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een onderhoudscontact.

Waar vind ik een Goedkope & Goeie Controleur?

Wij helpen je graag verder! Vergelijk de prijzen van controleurs in je eigen omgeving door je gegevens hieronder in te geven. Zodoende zullen zij je vertellen wat zij voor het onderhoud vragen. Dan kun je de goedkoopste kiezen of degene die het beste bij je wensen aansluit. Deze prijzen vergelijken is helemaal gratis, super toch?! Je kiest dus zelf of je met iemand van hen in zee wilt gaan of niet.